Muzikale vrijdag: The MC5

Detroit, bijgenaamd ‘The Motor City’ of ook wel ‘Motown’ (een portmanteau van ‘motor’ en ‘town’), is de bakermat van de Amerikaanse auto-industrie. Fabrikanten zoals Ford, Chrysler, Packard, Dodge en General Motors zijn allemaal in Detroit of haar directe omgeving begonnen. Het succes van Detroit als ‘Motor City’ zorgde voor sterke vakbonden en hoge lonen. Vanaf de jaren vijftig was Detroit dan ook een stad waar de ‘American Dream’ voor veel arbeiders gestalte kreeg.

Afgezien van de auto-industrie, is Detroit ook beroemd om haar muziek. Motown (zowel het platenlabel als de bijbehorende sound) is begonnen in Detroit. Ook de protopunk is voor een belangrijk deel afkomstig uit Detroit en omgeving. The Stooges (later: Iggy and the Stooges) zijn waarschijnlijk de bekendste vertegenwoordigers van de ‘Detroit protopunk’. Een iets oudere band is The MC5, een vijfmansformatie afkomstig uit (hoe kan het ook anders) the Motor City.

MC5s bekendste nummer is ongetwijfeld Kick Out the Jams (voor het eerst opgenomen in 1968). De openingsregel was in die tijd nogal controversieel en in de onderstaande live versie wordt de microfoon dan ook precies op het juiste moment dichtgedraaid:

Ondanks Detroits welvaart en de relatief gunstige positie van de zwarte bevolking, werden zwarte Amerikanen nog steeds regelmatig geconfronteerd met achterstelling, discriminatie en excessief politiegeweld. Een politie-inval in een illegale bar in de zomer van 1967 ontketende dan ook hevige, dagenlange rellen. Deze liepen zodanig uit de hand dat George Romney, toenmalig gouverneur van Michigan (en vader van Mitt), zich gedwongen voelde de National Guard in te zetten. Op filmbeelden is een brandende, geplunderde stad te zien waarin soldaten in volledige gevechtsuitrusting de orde proberen te bewaren.

The MC5 hielden er uitermate linkse ideeën op na en waren onder andere gelieerd aan de White Panthers, een ‘blanke’ zusterorganisatie van de Black Panthers. The MC5 stonden dan ook bepaald niet negatief tegenover de zogenaamde ’12th Street Riots’, zoals blijkt uit hun versie van het onderstaande nummer:

De oorspronkelijk versie van Motor City is Burning is echter van bluesgitarist John Lee Hooker, die als onderdeel van van de Great Migration vanuit het zuiden van de VS naar de noordelijke industriestaten trok en in 1948 werk vond bij de Ford Motor Company. In Detroit ontwikkelde John Lee Hooker zich als een van de pioniers van de elektrische blues.

De rellen van 1967 markeren het begin van Detroits neergang. Binnen enkele jaren deden de oliecrisis en het daaropvolgende verval in de Amerikaanse auto-industrie de werkloosheid in Detroit dramatisch oplopen. Het gevolg was een explosieve stijging van de misdaad, een sterke daling van het inwoneraantal (van 1.5 miljoen in 1970 naar 713 duizend in 2010) en, met name in sommige wijken, een dramatische leegstand. De laatste jaren lijkt Detroit er gelukkig weer enigszins bovenop te komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s