Hoezo linkse media?

De media zijn links, zo wordt keer op keer herhaald. Klopt dit wel?

Het verwijt dat ‘de media’ bij voorkeur vanuit een links perspectief rapporteren is al oud. Ondanks het gegeven dat bijvoorbeeld De Telegraaf met afstand de grootste krant van Nederland is, wil ik nog wel geloven dat het merendeel van de journalisten linkse sympathieën koestert. Het is namelijk helemaal niet zo vreemd dat bepaalde beroepen mensen met bepaalde overtuigingen aantrekken. Zo zullen weinig accountants op de SP stemmen.

Hoe serieus zijn de rechtse media nu eigenlijk?
Wat ik me wél afvraag is of linkse journalisten even tendentieuze stukken durven te schrijven als hun rechtse collega’s. Laat ik het blad Elsevier als voorbeeld nemen. Onlangs verscheen in dit tijdschrift een portret van Roemer waar onder meer zijn tennispartner van stal werd gehaald om het punt te maken dat de SP-kandidaat te licht zou zijn voor het premierschap. Dat klinkt toch niet echt als kwaliteitsjournalistiek.

Een ander voorbeeld is dit stuk, waarin nota bene Elseviers hoofdredacteur een staaltje misleidende cijfergoochelarij begaat dat, ik althans, op het leugenachtige af vind (zie ook hier).

Even wat citaten, afgewisseld met mijn commentaar:

Het socialisme in Nederland is niet alleen succesvol omdat 2,5 miljoen mannen en vrouwen in dienst zijn van de overheid of voor instellingen werken die door de overheid worden betaald.

Dat is dus inclusief leraren, verplegend personeel, politieagenten, etc. Waar gaan we snijden?

En niet alleen omdat daarnaast ook nog eens 4,5 miljoen mannen en vrouwen een uitkering ontvangen.

In 2012 telt Nederland minder dan 11 miljoen mensen tussen de 15 en 65 jaar oud (pdf). Aangezien de werkloosheid minder dan 6% bedraagt, is het godsonmogelijk dat 4,5 miljoen mensen WW, bijstand of WAO ontvangen.

Bij de genoemde 4,5 miljoen zijn dus minimaal ook AOW’ers inbegrepen. Gaan we die dan heel flink aan het werk zetten?

Het is socialisme, maar in Nederland heet het ‘solidariteit’. Het is de opgelegde solidariteit van vier miljoen meestverdienende Nederlanders met de rest. Hun salaris bedraagt gemiddeld 65.500 euro bruto per jaar. Samen zorgen ze wel voor 90 procent van de loon- en inkomstenbelasting.

Bij de vier miljoen minst verdienende Nederlanders (de totale actieve beroepsbevolking bedraagt immers zo’n acht miljoen zielen (pdf)) zitten dus ook scholieren met vakantiebaantjes en mensen met een bijbaantje van tien uur per week. Hoe zorgen we dat deze mensen meer bijdragen? Belastingvrije voet afschaffen? Belastingschijf voor mensen die minder binnenhalen dan 18.945 euro per jaar naar 52%?

Tenslotte is het erg opvallend dat in het geciteerde artikel nergens de tarieven voor de inkomstenbelasting naast elkaar worden gezet. Zoals bekend, bedragen deze 33, 42 en 52%. Als het redelijk wordt gevonden dat mensen die minder dan 19 duizend euro per jaar verdienen, al 33% moeten afdragen (of 42% op alles tussen de 19 en 56 duizend euro), dan is het toch best in verhouding dat op alles boven de 56 duizend euro 52% moet worden ingeleverd? Maar goed, dat klinkt natuurlijk een stuk minder ophitsend.

Linkse propaganda
Het is nu dus de vraag of het linkse journaille even tendentieus uit de hoek kan komen als de hoofdredacteur van Elsevier. Misschien is het mijn blinde vlek dat ik het niet zie (het is niet moeilijk te raden dat mijn politieke sympathieën links van het midden liggen). Daarnaast ken ik het Nederlandse medialandschap ook niet zo heel erg goed, dus misschien dat de Vrij Nederland (om maar eens wat te noemen) iedere twee weken de decreten van kameraad Roemer kritiekloos publiceert.

Ik ben oprecht benieuwd. Eventuele voorbeelden van linksige propaganda kunnen (met linkje!) in de comments. Als je iets van een opiniepagina haalt, dan wel graag een hoofdredactioneel commentaar of iets dergelijks, anders gaat de vergelijking mank (het blog van je anarcho-syndicalistische buurjongen telt ook niet). Bonuspunten voor doorzichtig gegoochel met cijfers.

X-posted @ Sargasso

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s