Muzikale vrijdag: desillusie op nieuwjaarsdag

Op 31 december 1969 en 1 januari 1970 speelde gitaarvirtuoos Jimi Hendrix in totaal vier shows verdeeld over twee avonden in de Fillmore East in New York City. De opnames hiervan werden later uitgebracht als het livealbum Band of Gypsies.

De tweede track van dit album is het nummer Machine Gun. De opname hiervan vond plaats op 1 januari 1970. Voordat Hendrix het nummer inzet, spreekt hij kort het publiek toe:

Happy New Year first of all. I hope we’ll have a million, or two million, more of them… if we can get over this summer. I’d like to dedicate this one to the draggin’ scene that’s going on: [to] all the soldiers that are fighting in Chicago, Milwaukee and New York… Oh yes, and all the soldiers fighting in Vietnam.

Met deze weinig opwekkende woorden refereert hij aan de hevige spanningen en onlusten die inmiddels (met name gedurende de ‘hete’ zomers) de sfeer bepaalden in veel Amerikaanse steden. Tijdens deze rellen ging het er hard aan toe. Vaak liepen de zaken zodanig uit de hand dat de National Guard werd opgetrommeld om met veel geweld de orde te herstellen. Hoewel heviger dan elders, vormden de 12th Street Riots in Detroit niettemin een blauwdruk voor wat in daaropvolgende jaren op meer plekken zou gaan gebeuren.

Hendrix zag het (wederzijdse) geweld met lede ogen aan. Het sentiment achter het nummer Machine Gun komt vooral tot uitdrukking in de volgende tekstregels:

Evil man make me kill you
Evil man make you kill me

Na deze lange inleiding is hier dan eindelijk het nummer zelf:

Een triest dieptepunt in de voortdurende botsingen tussen demonstranten en soldaten van de National Guard vond vijf maanden later plaats, op 4 mei 1970. Op die dag openden soldaten van de Ohio National Guard het vuur op ongewapende demonstranten en omstanders op de campus van de Kent State University. Het resultaat: vier doden en negen gewonden.

President Nixon, die met de Amerikaanse invasie van Cambodja de directe aanleiding voor de studentenprotesten had gegeven, bestempelde de anti-oorlogsdemonstranten achteraf als ‘pionnen van buitenlandse communisten’. De leden van de Ohio National Guard die op 4 mei 1970 aanwezig waren op de campus van de Kent State University beriepen zich op zelfverdediging. De publieke opinie was grotendeels op hun hand; geen van hen werd ooit voor de schietpartij veroordeeld.

De leden van de supergroep Crosby, Stills, Nash & Young, die kort daarop uit elkaar zou vallen, waren minder gecharmeerd van het optreden van de guardsmen. Met het nummer Ohio namen ze een bittere aanklacht op tegen het gewelddadige optreden van de National Guard en het politieke klimaat waarin dit had kunnen plaatsvinden:

Verloren illusies
Drie jaar eerder, in 1967, had alles er nog heel anders uitgezien. Weliswaar waren de spanningen in Detroit al flink aan het oplopen, maar in San Francisco stond de ‘Summer of Love’ juist op het punt van beginnen.

Een van de bands die op dat moment goede sier maakte met zijn psychedelische sound was Jefferson Airplane, afkomstig uit, jawel, San Francisco. In de onderstaande video zijn hun twee bekendste nummers bijelkaar gebracht. Let vooral ook op de niet-grappige, maar toch ook heel onschuldige manier waarop de band wordt gepresenteerd:

Een andere bekende psychedelische band is Iron Butterfly. In 1968 scoorden ze een enorme hit met het nummer In-A-Gadda-Da-Vida. De titel is een dronken verbastering: eigenlijk had deze ‘In the Garden of Eden’ moeten luiden. Muzikaal gaat In-A-Gadda-Da-Vida al enigszins richting de hardrock. Tekstueel nog niet: de zanger wil vooral graag hand in hand met zijn liefje door de ‘Garden of Eden’ lopen.

Een jaar later, in de zomer van 1969, waren de illusies nog niet verdwenen. Tussen 15 en 18 augustus vond een grootschalig, gratis muziekfestival plaats, zo’n 70 kilometer ten zuidwesten van het stadje Woodstock in de staat New York.

Een poging deze ‘three days of peace and music’ te herhalen aan de Amerikaanse westkust liep uit op een drama. Op 6 december 1969 kwamen zo’n 300.000 mensen af op het ‘Altamont Speedway Free Festival’. Het evenement werd ontsierd door grootschalige vechtpartijen en vernielingen. Eén bezoeker werd gedood door een lid van de Hells Angels, die als beveiligers waren ingehuurd.

Jefferson Airplane was een van de bands die optraden op het Altamont Free Festival. Hun drummer, Spencer Dryden, raakte zodanig gedesillusioneerd door het geweld dat hij enkele maanden later de groep verliet.

Zesentwintig dagen na de gewelddadige deceptie van Altamont was het nieuwjaarsdag 1970 en trad Jimi Hendrix op in de Fillmore East.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s