Verkiezingen VS: een terugblik op de Republikeinse conventie

Afgelopen week week hielden de Republikeinen hun nationale conventie in Tampa, Florida. Hoogtepunt was Mitt Romneys officiële aanwijzing als de Republikeinse kandidaat voor de aanstaande presidentsverkiezingen. Wat gebeurde er nog meer?

De Republikeinse Nationale Conventie in Tampa begon weinig veelbelovend met een dag uitstel in verband met een tropische storm. In de daaropvolgende dagen verliepen de zaken niet echt heel veel beter. Zo feestte Romney er lustig op los met een aantal rijke donoren op een 45 meter lang jacht dat de vlag voer van de Kaaimaneilanden. Aangezien Romney eerder al onder vuur lag omdat hij een deel van zijn rijkdom op de bepaald belastingvriendelijke Kaaimaneilanden had gestald, was dit natuurlijk niet zo handig.

Het hoogtepunt van de dinsdag, de eerste dag dat de conventie ook daadwerkelijk was begonnen, was een toespraak van Chris Christie, Republikeins gouverneur van New Jersey. Het duurde maar liefst zeventien minuten voordat Christie zich verwaardigde om Romney überhaupt te noemen. Het woord ‘ik’ won het uiteindelijk van ‘Romney’ met 32 tegen zeven. Veel commentatoren meenden dan ook dat Christie, met het oog op de verkiezingen van 2016, vooral zichzelf voor het voetlicht had willen brengen.

Ondertussen lieten enkele reguliere conventiegangers zien waarom de Republikeinse partij het niet echt lekker doet bij minderheden. Commissievoorzitster Zoraida Fonelladas uit Puerto Rico werd, zo leek het, het spreken onmogelijk gemaakt door afgevaardigden die luidkeels ‘USA! USA! USA!’ begonnen te scanderen. Achteraf verklaarde de organisatie dat het geroep was gericht tegen ontevreden supporters van de libertarische vaandeldrager Ron Paul. Dat er flinke chaos en een rellerige sfeer was ontstaan viel echter niet te ontkennen.

Dat het bovenstaande incident wellicht toch een racistische ondertoon had, werd duidelijk gemaakt door een andere gebeurtenis die kort volgde op de vorige: een zwarte cameravrouw werd bekogeld met pinda’s en kreeg toegebeten: ‘This is how we feed animals!’

Uit een recente opiniepeiling bleek dat Obama ongeveer twee keer zoveel steun onder Latinos geniet als Mitt Romney. Onder zwarte Amerikanen is het verschil nog veelzeggender: 94% zou op Obama stemmen tegen 0% op Romney. Gezien bovengenoemde incidenten (en een lange geschiedenis van Republikeins racisme) is het weinig waarschijnlijk dat er in de komende maanden veel aan deze percentages zal veranderen.

Een volgend ‘hoogtepunt’ van de Republikeinse conventie was de toespraak van vicepresidentskandidaat Paul Ryan. Deze toespraak was niet alleen misleidend, maar zelfs ronduit en opzettelijk leugenachtig. Maar goed, Ryan is inmiddels dan ook zo ver heen dat hij (uit macht der gewoonte?) niet eens meer terugschrikt voor het verkopen van nodeloze en doorzichtige leugens over de tijd waarbinnen hij ooit een marathon liep.

Vervolgens werd Clint Eastwood als ‘mystery speaker’ van stal gehaald. Dat hadden de Republikeinen beter niet kunnen doen. De 82-jarige Eastwood gaf een volstrekte bizarre toespraak waarin hij een warrig, wijdlopend debat aanging met een lege stoel. Het was ronduit pijnlijk en genant, zeker voor een acteur en filmmaker van Eastwoods kaliber. Video hier (voor diegenen met een morbide nieuwsgierigheid).

Na Clint Eastwoord was de beurt aan rising star Marco Rubio, Republikeins senator namens de staat Florida. Helaas voor Romney volgde Rubio het voorbeeld van Chris Christie en sprak voornamelijk over zichzelf (in een overigens vrij sterke toespraak).

Als allerlaatste was Mitt Romney zelf aan de beurt. Rampen bleven hem tijdens zijn toespraak bespaard, maar het is veelzeggend dat een vooraanstaand Republikeins strateeg deze toespraak achteraf beschreef als ‘good enough’. In Amerika noemen ze dat ‘to damn with faint praise’.

X-posted @ Sargasso

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s