Muzikale vrijdag: Billy Bragg

Billy Bragg’s muzikale carrière begon in 1977 als frontman van de door hemzelf opgerichte punkband Riff Raff. Deze band bracht hem maar weinig succes. Na een korte periode in het leger te hebben gezeten, vond Bragg zichzelf opnieuw uit als folkzanger met elektrische gitaar. In 1984 kwam zijn carrière in een stroomversnelling en mocht hij zelfs optreden bij BBC Breakfast Time.

Het nummer dat hij hier speelt gaat over het onversneden rechtse populisme van een aantal Britse tabloids, waaronder Rupert Murdochs News of the World en The Sun. Murdoch, tevens eigenaar van de beruchte Amerikaanse ‘nieuwszender’ Fox News, heeft zich altijd met hart, ziel en portemonnee (maar zonder geweten) ingezet voor conservatieve, plutocratische doelen. Het is dus niet vreemd dat Bragg zich in het nummer It Says Here uitsprak tegen de schaamteloos gekleurde berichtgeving in bovengenoemde tabloids (inclusief de dagelijkse, weinig subtiele Page Three girls):

Hier is Billy Bragg opnieuw, nu met zijn Between the Wars bij Top of the Pops:

Billy Bragg stond ook uitermate sympathiek tegenover de grote mijnstaking van 1984 en ’85. Voor de gelegenheid creëerde hij een speciale, op de Engelse situatie toegesneden bewerking van Florence Reece’s klassieker Which Side Are You On uit 1931:

Billy Braggs steun aan de stakende mijnwerkers mocht uiteindelijk niet baten. Margaret Thatchers regering won het conflict, met als gevolg dat de politieke macht van de Britse vakbonden definitief werd gebroken. De privatisering en daaropvolgende sluiting van vrijwel alle Engelse kolenmijnen leidde tot grote werkloosheid en armoede. Sommige mining communities zijn nu nog steeds niet van de gevolgen hersteld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s