Misplaatst vertrouwen 2

Het is altijd leuk als anderen het met je eens blijken te zijn. Enkele dagen geleden verscheen op de site van Vrij Nederland een artikel (via) van Bart de Koning over de mythe dat de VVD zuiniger met belastinggeld zou omspringen dan de vermaledijde ‘socialisten’. Een paar citaten:

Want dat is een andere opvallende rode draad in alle hier genoemde debacles: de hardnekkigheid waarmee VVD-politici fouten blijven herhalen. De meest beruchte is planningsoptimisme, de neiging om alleen de voordelen te zien en de risico’s te onderschatten. […]

In alle gevallen waren de risico’s groter dan geschat, de rendementen lager en mocht de belastingbetaler de rekening betalen. […]

Dat luchtige optimisme lijkt diep ingebakken bij VVD’ers, […]

Bij al die nieuwe riskante projecten negeert de VVD als vanouds kritische geluiden, zoals bijvoorbeeld van het Centraal Planbureau.


In een eerdere bijdrage schreef ik al over het misplaatste vertrouwen dat VVD’ers maar al te vaak in hun eigen oordeel stellen. Ik vergeleek deze overoptimistische houding onder meer met de mentale instelling van een beurshandelaar die dapper durft te gokken met andermans investeringen:

Beurshandelaren kunnen zodoende alleen succesvol zijn wanneer zij een bovenmatig vertrouwen hebben in hun specifieke interpretatie van de werkelijkheid en bereid zijn rücksichtslos te handelen op basis van minimale, soms onvoldoende doordachte gegevens. […] wellicht heeft de mentaliteit van de beurshandelaar, via de VVD, zijn intrede gedaan in de Nederlandse politiek. Mark Rutte past in ieder geval wel aardig in dit plaatje. Hij straalt een grenzeloos vertrouwen uit, wordt niet moe oppervlakkige clichés te herhalen en wordt geen moment uit zijn evenwicht gebracht door feitelijke tegenwerpingen: hij wéét namelijk hoe Nederland weer uit de crisis komt. Jammer genoeg gaat hij zijn gok wel aan met andermans economisch welzijn als inzet.

Zoals gezegd: het is altijd leuk om in je oordeel bevestigd te worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s