Muzikale vrijdag: When the Levee Breaks

Als echte Nederlander is het natuurlijk lekker meeleven met een lied over een dijkdoorbraak. Daarom nu When the Levee Breaks van het echtpaar Kansas Joe McCoy en Memphis Minnie. Laatstgenoemden schreven dit nummer in 1929 als reactie op de grootschalige overstromingen van de Mississippi twee jaar eerder. In de maand mei van 1927 bereikte deze rivier ten zuiden van de stad Memphis een breedte van zo’n honderd kilometer. De verwoestingen waren zodoende enorm.

De overstromingen van de Mississippi in 1927 waren met name desastreus voor de zwarte bevolking. Zwarte Amerikanen werden onder dwang ingezet om waterkeringen te bouwen, verhongerden in opvangkampen of werden volledig aan hun lot overgelaten. Niettemin oogstte toenmalig Minister van Handel, Herbert Hoover, grote lof voor zijn optreden als crisis manager. Hoover verwierf zelfs een zodanige bekendheid dat hij erin slaagde in 1928 tot president te worden verkozen, mede omdat Afro-Amerikaanse voormannen hadden toegezegd de misstanden in zwarte opvangkampen te verzwijgen in ruil voor toekomstige hervormingen.

Toen de Republikein Hoover zich niet aan zijn beloftes hield, verlegden zwarte Amerikanen hun steun naar de Democratische Partij. Mede hierdoor verloor Hoover in 1932 het presidentschap aan zijn Democratische tegenstrever Franklin Delano Roosevelt. Vanaf dit moment stemden zwarte Amerikanen voornamelijk op de Democraten. Dit was het begin van de ontwikkeling die uiteindelijk (vooral vanaf de late jaren zestig) zou leiden tot de overstap van zuidelijke, veelal racistische blanken van de Democratische naar de Republikeinse Partij.

In 1929, het jaar waarin When the Levee Breaks tot stand kwam, lag dit allemaal nog ver in de toekomst. De hoogste tijd voor wat muziek dus:

Eind 1970 nam Led Zeppelin een geheel eigen interpretatie op van When the Levee Breaks. Led Zeppelins versie wordt boven alles gekenmerkt door de zware, logge drums. Tijdens de opnames, die plaatsvonden in een voormalig, achttiende-eeuws armenhuis, stond John Bonhams drumstel onderin een groot, galmend trappenhuis opgesteld, terwijl de opnamemicrofoons zich een volle verdieping hoger bevonden. Het resultaat was zodanig opmerkelijk dat de drumtrack veelvuldig werd gesampled door andere artiesten, onder meer door de Beastie Boys, Eminem, Neneh Cherry en Massive Attack. Het origineel blijft echter ongeëvenaard:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s