Verkiezingen VS: #RomneyShambles

Nu, zes weken voor de verkiezingen, is het weer eens tijd voor een update. Wat is de stand van zaken in de race tussen Obama en Romney?

De afgelopen weken werden vooral gekenmerkt door een aanhoudend gekluns in het campagneteam van Republikeins uitdager Mitt Romney. #RomneyShambles is niet voor niets al sinds augustus een populaire hash tag op Twitter. Romneys laatste prominente blunder was dat hij maar liefst 47 procent van alle Amerikanen neerzette als een stelletje hopeloos luie uitvreters die toch wel op Obama zouden gaan stemmen. Die opmerking viel uiteraard niet zo lekker bij de gemiddelde kiezer.

Inmiddels heeft Romney dan ook een (voor Amerikaanse begrippen) forse en moeilijk te overbruggen achterstand opgelopen in de peilingen. Zodoende is een aantal prominente Republikeinen al openlijk begonnen met afstand te nemen van het zinkende schip Romney.

Ook het wantrouwen van de aartsconservatieve base van de Republikeinse Partij ten opzichte van Romney wordt almaar openlijker ten toon gespreid. Vicepresidentskandidaat Ryan is in deze kringen veel populairder, maar ook diens reputatie begint als gevolg van zijn associatie met Romney af te brokkelen. Zo meldde een voormalig aanvoerder van de Republikeinse Partij in de staat Iowa dat Ryan eerst ‘de stank’ van Romney van zich moet afwassen voordat hij bij een toekomstige landelijke verkiezing weer succesvol kan zijn. Niettemin blijft Ryan in staat aanzienlijk meer enthousiasme los te maken bij Republikeinse kiezers dan zijn nominale baas Romney – iets wat de laatste, zoals blijkt uit dit pijnlijke filmpje, maar moeilijk kan verkroppen.

Op de rechtse website RedState wordt inmiddels luidkeels geklaagd over het interne ‘verraad’ dat Romneys campagne de das zou hebben omgedaan (conservatieven zijn immers altijd het slachtoffer van iets of iemand). Hoewel de auteur van het stuk in het midden laat wie de verraders zijn, worden in de reacties de messen al geslepen.

Andere conservatieven weigeren – in navolging van hun omgang met klimaatverandering en evolutie – nou net die peilingen te geloven die Romney op achterstand zetten (dat wil zeggen: alle peilingen). Zodoende is onlangs de website Unskewed Polls gelanceerd. En wat blijkt? Romney wint! Dik! Een mooi bijkomend voordeel van dit initiatief is dat als Obama inderdaad de verkiezingen wint er een nieuwe reden is om hem af te schilderen als een illegitieme president (‘De opiniepeilers hebben de kiezers gehersenspoeld!’). Dat gedoe rond zijn geboorteakte heeft immers zijn beste tijd nu wel gehad.

Hoewel de zaken er voor Romney dus niet al te rooskleurig uitzien, is de strijd nog niet gestreden. Romney kan nog steeds winnen. En dat is eigenlijk best vreemd. De armste 47 procent van de Amerikaanse bevolking heeft, zoals Romney zelf toegeeft, niets van de Republikeinse Partij te verwachten. Ook vrouwen worden in Republikeinse kringen het liefst behandeld als tweederangs burgers en wandelende baarmoeders. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zwarte Amerikanen en Latino’s. Zodoende komt de Amerikaanse schrijver Matt Taibbi tot de volgende observatie:

If the clichés are true and the presidential race always comes down to which candidate the American people “wants to have a beer with,” how many Americans will choose to sit at the bar with the coiffed Wall Street multimillionaire who fires your sister, unapologetically pays half your tax rate, keeps his money stashed in Cayman Islands partnerships or Swiss accounts in his wife’s name, cheerfully encourages finance-industry bailouts while bashing “entitlements” like Medicare, waves a pom-pom while your kids go fight and die in hell-holes like Afghanistan and Iraq and generally speaking has never even visited the country that most of the rest of us call the United States, except to make sure that it’s paying its bills to him on time? […]

The point is, Mitt Romney’s natural constituency should be about 1% of the population. If you restrict that pool to “likely voters,” he might naturally appeal to 2%. Maybe 3%. […]

The fact that Barack Obama needed a Himalayan mountain range of cash and some rather extreme last-minute incompetence on Romney’s part to pull safely ahead in this race is what really speaks to the brokenness of this system.

Taibbi heeft in ieder geval in zoverre gelijk dat een democratisch systeem niet garandeert dat mensen ook daadwerkelijk zullen stemmen op een partij die hun belangen het beste vertegenwoordigt. In de Verenigde Staten is dit gegeven inmiddels wel heel erg zichtbaar geworden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s