Verkiezingen VS: Kill the Poor

Regelmatig valt onder Nederlandse toeschouwers van het Amerikaanse verkiezingsspektakel te horen dat er in wezen maar weinig verschil bestaat tussen Democraten en Republikeinen. Het grote probleem van deze aanname? Het is volstrekte onzin.

Dat de Republikeinse partij behoorlijk de weg kwijt is zal inmiddels wel duidelijk zijn. Leugenachtigheid, vrouwenhaat, een diepe afkeer van de working class, Republikeinen hebben het allemaal. Hebben we hiermee de duisterste diepte van de Republikeinse psyche bereikt? Nog lang niet.

Zoals eerder vermeld, zijn opmerkingen van Mitt Romney opgedoken waarin hij 47 procent van de Amerikaanse bevolking wegzet als hopeloze profiteurs, ‘who believe that they are entitled to health care, to food, to housing…’ (de vuile parasieten!). Uiteraard vielen deze opmerkingen bij grote groepen kiezers niet bepaald in goede aarde. Om de schade enigszins te herstellen kwam Team Romney met de volgende spot op de proppen:

Bovendien mag Romney van zijn strategen zich weer even beroepen op de ziektekostenwet die hij invoerde als gouverneur van de staat Massachussetts. Op eerdere momenten had dit nog tot zware kritiek van conservatieven geleid die het maar niks vonden dat hun kandidaat ooit was opgekomen voor minder welgestelde, onverzekerde burgers.

Romneys nieuwe benadering wordt hem echter niet door iedereen vergeven:

“The thing Romney needs to do to beat Obama is show up in this debate and not have another empathy comment. Those comments are really hurting him far more than any 47% comments,” said Ryan Rhodes, a tea party activist from Iowa. “The government’s not here for empathy, it’s here for the law. If we use empathy for everything we want to do, that’s how countries go bankrupt and bad policy is created.”

Empathie, zorg, gelijke kansen. Het zijn allemaal doornen in de ogen van de geradicaliseerde Republikeinse base. Het ultieme doel van deze kiezers – en van hun corporate sponsors – is een definitief einde te maken aan Democratische successen zoals de New Deal, Social Security, de Civil Rights Act en, vanzelfsprekend, de Affordable Care Act (i.e., ‘Obamacare’).

De huidige Republikeinse Partij has jumped the shark, zoals de Amerikanen zeggen. De notie dat empathie slecht is, dat de minder bedeelden geen enkel recht kunnen doen gelden op voedsel, onderdak en medische zorg zou zo afkomstig kunnen zijn van een Dickensiaanse schurk. Satire en werkelijkheid zijn zodoende steeds moeilijker te onderscheiden. Tijd dus voor de Dead Kennedys (lyrics hier):

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s