Muzikale vrijdag: House of the Rising Sun

Iedereen kent de klassieker House of the Rising Sun. De Engelse band The Animals scoorde er een grote hit mee in 1964. Hun versie zie je hier:

Mooie pakken hadden ze aan, niet?

In 1969 nam de Detroitse band Frijid Pink een versie op die ergens inhangt tussen psychedelische rock en protopunk á la The MC5. Ook deze versie werd een hit:

Oorspronkelijk was het nummer House of the Rising Sun echter een traditionele folk song. De oudste bekende versie werd al in 1934 opgenomen door Clarence “Tom” Ashley en Gwen Foster, muzikanten uit de Amerikaanse regio Appalachia. Volgens Ashley had hij het nummer als kind geleerd van zijn grootvader Enoch. Deze versie klinkt uiteraard behoorlijk anders dan de vorige:

Deze traditionele versie vormde via Dave Van Ronk, een sleutelfiguur in de Amerikaanse folk revival van begin jaren zestig, de basis van de versie die Bob Dylan zou opnemen voor zijn debuutalbum uit 1962:

Zouden de Animals het nummer House of the Rising Sun hebben leren kennen via Bob Dylan? Eric Burdon, voorman van The Animals, beweerde in een interview van niet. Hoe dan ook, de versie van The Animals werd uiteindelijk veel bekender dan Dylans weergave, zelfs in zodanige mate dat veel mensen dachten dat Bob Dylans versie een cover was van de grote hit die The Animals zojuist hadden gescoord. Bob Dylan, zo gaat het verhaal, was not amused

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s