Muzikale Vrijdag: A Tribute to Jack Johnson

A Tribute to Jack Johnson is een album uit 1971 van vermaard jazztrompettist en bandleider Miles Davis. Dit album stamt uit de tijd dat Davis net was begonnen ‘elektrische’ ofwel fusion jazz te spelen. Hoewel niet zo bekend als zijn eerdere album Bitches Brew (1970), is dit album kwalitatief zeker niet minder. A Tribute to Jack Johnson bestaat uit twee nummers: kant A en B van de elpee (zo ging dat vroeger).

Het album was tevens soundtrack bij een documentaire over de zwarte bokslegende Jack Johnson (1878-1946). Johnson werd begin twintigste eeuw, op het hoogtepunt van de zogenaamde Jim Crow periode, de eerste zwarte wereldkampioen zwaargewicht. Zijn overwinningen leidden dan ook tot de nodige raciale spanningen en onlusten.

Het hoogtepunt van Johnsons carrière vond plaats in 1910, toen ongeslagen kampioen zwaargewicht James J. Jeffries werd overgehaald om als ‘Great White Hope’ een korte comeback te maken om de zwarte Johnson een lesje te leren. Tegen de tijd dat de Fight of the Century ook daadwerkelijk plaatsvond had Jeffries al zes jaar niet meer in de ring gestaan. Het resultaat was dan ook voorspelbaar: Jeffries moest, na al twee keer eerder neer te zijn gegaan, in de vijftiende ronde opgeven zodat Johnson won.

Hieronder volgen, allereerst, de A-kant van het album A Tribute to Jack Johnson en, daarna, authentieke filmbeelden van het gevecht tussen Johnson en Jeffries.

NB: het gevecht vond plaats in 1910 en niet, zoals de titel van bovenstaande video suggereert, in 1909.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s