Verkiezingen VS: vuil spel in Ohio

In de laatste momenten voorafgaand aan verkiezingsdag proberen de Republikeinen nog even wat ongewenste kiezers uit te schakelen.

In de VS is het al jaren zo dat de presidentskandidaat die de achttien kiesmannen van de staat Ohio achter zich krijgt, de verkiezingen wint. Republikeinen zijn dan ook bereid heel ver te gaan om deze staat te winnen. Wat hierbij helpt is dat Ohio een Republikeins bestuur heeft dat de landelijke (presidents)verkiezingen overziet en regelt.

Het begon ermee dat de Republikeinse Secretary of State John Husted besloot het zogenaamde early voting grotendeels af te schaffen, behalve voor militairen en hun gezinnen. Early voting, wat inhoudt dat de stemlokalen al enkele dagen voorafgaand aan de officiële verkiezingsdatum open gaan, zou immers onvermijdelijk tot een grotere opkomst leiden. En grote opkomsten zijn doorgaans slecht nieuws voor Republikeinen (Obama won in 2008 immers vooral dankzij een golf van enthousiasme onder mensen die nog niet eerder hadden gestemd). Na een lang juridisch gevecht, tot aan het Supreme Court aan toe, moest Husted uiteindelijk inbinden.

Vervolgens werd geprobeerd om stemlokalen in overwegend Republikeinse gebieden aanzienlijk ruimere openingstijden te geven dan stemlokalen in regio’s waar overwegend Democratisch werd gestemd. Maar ook daar staken rechters een stokje voor.

De lange, verwarrende juridische strijd heeft er desondanks toe geleid dat kiezers die in eerste instantie werden verhinderd om deel te nemen aan Ohio’s early voting-proces, niet zomaar op verkiezingsdag hun stem kunnen uitbrengen. Stemmers die eerder tevergeefs een early voting ballot aanvroegen, moeten het op 6 november in het stemhokje namelijk doen met een zogenaamd provisional ballot, dit om te voorkomen dat er dubbele stemmen worden uitgebracht.

In principe worden ook deze provisional ballots gewoon geteld, behalve als uit het bijbehorende papierwerk blijkt dat er iets niet klopt. Republikein John Husted heeft nu plotseling besloten een richtlijn uit te vaardigen die kiezers zelf verantwoordelijk maakt voor het op de juiste manier invullen van de bijkomende administratie. Dat dit zowel in tegenspraak is met eerdere rechterlijke uitspraken als bestaande wetgeving, die beide bepalen dat election officials voor een juiste administratieve afhandeling verantwoordelijk zijn, deert hem niet. Het doel is immers om zoveel mogelijk stemmen ongeldig te kunnen verklaren.

Inmiddels buigt zich opnieuw een rechter over het verkiezingsproces in Ohio. Hoewel het vrijwel uitgesloten lijkt dat Husted gelijk gaat krijgen, is er vanzelfsprekend geen tijd meer om vóór verkiezingsdag ook nog een hoger beroep af te handelen. Zodoende kan Husted besluiten de rechterlijke uitspraak ‘in afwachting van het hoger beroep’ niet uit te voeren. Deze truc probeerde hij al eerder. En wie weet? Misschien lukt het hem deze keer wel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s