Muzikale vrijdag: Lifehouse

Lifehouse is een nooit afgemaakte ‘science fiction rock opera’ van The Who die de opvolger van Tommy had moeten worden. Een aantal nummers bedoeld voor dit project verscheen uiteindelijk op het album Who’s Next uit 1971 (dat samen met Live at Leeds in mijn top twee van favoriete The Who-albums staat).

Het plot van Lifehouse speelt zich af in de verre toekomst. Het milieu is inmiddels zodanig vervuild dat de meeste mensen constant zogenaamde lifesuits moeten dragen en zodoende al hun ervaringen ondergaan door het filter van een vervreemdende technologie. Rock ‘n’ roll is uit deze maatschappij verdwenen totdat een stelletje rebellen (in de letterlijke zin van het woord) besluit een rockconcert te organiseren. Dit concert vindt plaats in het zogenaamde ‘Lifehouse’ waar mensen, in tegenstelling tot de strikt persoonlijke lifesuits, bevrijdende, collectieve ervaringen kunnen ondergaan. Het verhaal eindigt ermee dat alle concertbezoekers fysiek worden opgezogen in een soort muzikaal nirvana, juist op het moment dat de getergde autoriteiten het Lifehouse bestormen (het waren de jaren zeventig moet je maar denken).

Hoe dan ook: de rock opera kwam er nooit, maar sommige nummers waren dus al geschreven. Eén daarvan was Baba O’Riley, dat gezongen had moeten worden door een Schotse boer, genaamd Ray, die uitkijkt over een zwaar vervuild landschap waar – wegens de constante noodzaak lifesuits te dragen – geen enkele mogelijkheid bestaat tot een daadwerkelijke en gevoelde interactie met de omgeving. Het soort landschap, kortom, dat zich met recht laat omschrijven als een ‘teenage wasteland’:

Energie hadden de heren zeker!

Het nummer Behind Blue Eyes is eveneens een vrucht van Lifehouse. Het nummer wordt gezongen vanuit het perspectief van de main villain van het verhaal die – als we de tekst mogen geloven – behoorlijk met zichzelf en zijn slechtheid in de knoop zit:

Zou het uiteindelijk met deze slechterik nog goed zijn afgelopen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s