Muzikale vrijdag: gitaarhelden aan het werk

Gitaarhelden worden meestal beoordeeld op het aantal noten per minuut dat ze eruit weten te persen. Ík doe daar niet aan mee (sprak de snob).

Het eerste nummer dat ik hier onder de aandacht wil brengen is Drivin’ South, een compositie van Curtis Knight en het fameuze duo Leiber & Stoller. Hendrix nam een versie op voor een radio-uitzending van de BBC. Persoonlijk vind ik het een van Hendrix’ lekkerste nummers om naar te luisteren (vooral in de auto op een Amerikaanse insterstate met een volle tank benzine en een voorraad snacks op de achterbank).

Het nummer begint vrij kalmpjes, maar je hoort gewoon dat er iets zit aan te komen. En na 33 seconden van langzaam oplopende spanning komt het. Luister zelf:

Maar dat waren best veel noten, hoor ik jullie denken. Dat klopt, maar het kan ook anders.

Het nummer I Wanna Be Your Man was een weggevertje dat John Lennon en Paul McCartney middelmatig genoeg vonden om cadeau te doen aan hun concurrenten van The Rolling Stones. Hoewel het nummer zelf niet veel voorstelt wisten de Stones er toch iets van te maken, met name dankzij het geweldige gitaarspel van (denk ik) Brian Jones. Vooral de solo (na ongeveer veertig seconden) spat uit de boxen – zonder dat er heel veel technische virtuositeit voor nodig was. Komt-ie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s