Vijftig bezuinigingen pijn

‘Banken hoeven geen sorry meer te zeggen,’ aldus Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag in een interview met het AD:

De Nederlandse banken hebben hun zaken ‘voor 98 procent’ op orde. […] Onze leden hebben veel gedaan de afgelopen jaren. Maar de samenleving gelooft het nog niet.

Jeetje, hoe zou dat nou komen? Misschien wel omdat het AD onder ‘gerelateerd nieuws’ de volgende berichten toont:

Aandeel SNS Reaal keldert. (d.d. 24-1-2013); FIOD doet onderzoek bij SNS-dochter (d.d. 22-1-2013) en ‘Staatssteun voor SNS erg waarschijnlijk’ (d.d. 16-1-2013).

Betekent dit dat Staal een ordinaire leugenaar is? Misschien wel niet. Wat is immers een paar honderd miljoen euro aan mogelijke staatssteun voor SNS Reaal op het totale kapitaal dat Nederlandse banken beheren? Anders gaat dat geld toch maar naar luie werklozen, politieagenten of leerkrachten (die als ze écht nuttig waren heus wel meer zouden verdienen).

Staal merkt verder op:

De schuld voor de financiële crisis moet […] niet alleen worden gezocht bij de banken, want die reageerden vooral op een vraag vanuit de markt. ‘De samenleving wilde die overvloed aan krediet ook. De banken hadden het probleem moeten herkennen, maar het is veroorzaakt door een samenleving waar “het kan niet op” centraal stond.’

Die bankencrisis? Volgens Staal de schuld van u en ik.

En wat toekomstige crises betreft, heeft Staal volkomen gelijk. Nu al twee verkiezingen op rij is de partij die het minst (zeg maar: niks) moet hebben van een hervorming van de financiële sector afgetekend de grootste geworden. Denk daar maar eens over na.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s