Muzikale vrijdag: Neil de toetsenist

Neil Young kennen we natuurlijk allemaal. Soms is-ie de akoestische folkhippie. Soms de elektrische rocker met de eindeloze gitaarsolo’s. Maar ook met instrumenten zoals piano en orgel kan hij uit de voeten.

Het eerste nummer van vandaag is een live-uitvoering van After the Gold Rush (1970) met onze Neil op piano. Oorspronkelijk was dit nummer bedoeld als onderdeel van de soundtrack van een gelijknamige film die uiteindelijk nooit is gemaakt. Volgens de altijd uitkomst biedende Wikipedia zou dit ‘a sort of an end-of-the-world movie’ zijn geworden; ‘personal,’ aldus de scenarioschrijver, ‘a Jungian self-discovery of the gnosis […] it involved the Kabala, it involved a lot of arcane stuff.’ Ongetwijfeld heel interessant allemaal.

Dat er in After the Gold Rush futuristische elementen zitten is echter onmiskenbaar (blijkbaar was dat populair in die tijd). Zo luidt het derde couplet als volgt:

Well, I dreamed I saw the silver
Space ships flying
In the yellow haze of the sun,
There were children crying
And colors flying
All around the chosen ones.
All in a dream, all in a dream
The loading had begun.
They were flying Mother Nature’s
Silver seed to a new home in the sun.
Flying Mother Nature’s
Silver seed to a new home.

Luister zelf:

Veel later, in 1993, deed ook Neil Young even mee aan de toendertijd uitermate populaire serie MTV Unplugged. Heel spannend was het natuurlijk niet om Neil Young een akoestische set te horen spelen, maar zijn uitvoering van Like a Hurricane op orgel was toch behoorlijk bijzonder. Vooral de wisselwerking tussen de ijle orgeltoon en Young’s minstens zo ijle stem is wat mij betreft nog steeds kippenvelveroorzakend. Het klinkt zo… kwetsbaar:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s