Onze zogenaamde elite

Vandaag kwam Harry van Wijnens nieuwe boek ‘Blood, sweat and tears – Churchills onwrikbare geloof in de overwinning’ uit. Ik schreef er een recensie over voor Sargasso die je hier kunt lezen.

Het is bepaald geen positieve recensie geworden. Niet alleen heeft Van Wijnen werkelijk geen flauw idee waar hij het over heeft, maar hij zuigt ook nog eens aantoonbaar zaken uit zijn duim. Met andere woorden: Van Wijnens fouten gaan onmiskenbaar verder dan ‘normale’ vergissingen of slordigheden.

Op het eerste gezicht is dit alles niet eens zo heel bijzonder: er verschijnt ongetwijfeld dagelijks ‘non-fictie’ bij uitgeverijen die a) dat label niet verdient; b) voor enkele tientjes per boek (in dit geval dertig euro) aan de man wordt gebracht. Op zijn zachtst gezegd is dit journalistieke wanprestatie en wellicht dat hardere aantijgingen zelfs nog beter op zijn plaats zouden zijn.

Wat de zaken in dit specifieke geval echter zo erg maakt is Van Wijnens achtergrond: hij was parlementair redacteur van Het Parool en redacteur bij NRC Handelsblad, schreef verschillende populaire boeken en – als klap op de vuurpijl – was bijzonder hoogleraar(!) perswetenschappen aan de Erasmus Universiteit.

Misschien is het dan ook geen toeval dat het wantrouwen onder Nederlanders in hun politieke, zakelijke en culturele ‘elite’ tegenwoordig zo groot is. Incompetentie en zelfs bedrog worden maar al te vaak niet afgestraft. Van Wijnen mag bijvoorbeeld aanstaande zondag vrolijk opdraven in een boekenprogramma van de VPRO om – naar alle waarschijnlijkheid – gratis reclame te maken voor het wanproduct dat zijn laatste boek is.

Tenzij er aanstaande zondag iets onverwachts gebeurt (kritische vragen, of zo), lijkt me dit geen teken van een gezonde meritocratie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s