50Plus: “Fuck you, I got mine”

Treffende satire van De Speld:

De partijleiding van 50Plus is boos over de afsplitsing van enkele oudere leden van de partij. De nieuwe partij PlusMinus78 wil alleen nog opkomen voor de belangen van mensen rond de 78. Volgens fractievoorzitter Henk Krol tast dat de solidariteit binnen oudere generaties aan.

Bovenstaande passage geeft precies aan wat er mis is met een partij als 50Plus. In plaats van een specifieke visie te hebben over welke maatschappij-inrichting tot de grootste hoeveelheid welbevinden voor de grootste groep mensen leidt, is 50Plus niets anders dan een ordinaire belangenorganisatie voor een noodzakelijkerwijs beperkte groep mensen, een exclusieve kortingsactie, zeg maar, vermomd als pleidooi voor solidariteit en rechtvaardigheid.

Zelfs een partij als de VVD, die in de praktijk een belachelijk principe hanteert als ‘wat goed is voor de rijken, is goed voor ons allen’, belooft tenminste nog een betere samenleving zo niet voor iedereen dan toch tenminste voor de gemiddelde Nederlander. Een belofte waar ze dan ook – althans in theorie – op kunnen worden afgerekend.

Bij 50Plus werkt het anders. Daar is het motto: ‘Ikke, ikke en de rest kan stikken.’

Nu zou een zelfde verwijt kunnen worden gemaakt aan een specifieke belangenclub als de Partij voor de Dieren of zelfs een hypothetische jongerenpartij. Toch is er een wezenlijk verschil: een partij als de PvdD komt tenminste nog op voor de ultieme have-nots, op dezelfde manier als onze hypothetische jongerenpartij zou opkomen voor een groep zonder veel bezittingen, zonder veel status en zonder reële politieke macht.

Nu zit natuurlijk lang niet iedere vijftigplusser er warmpjes bij. Het nieuw aangekondigde ontslagrecht dreigt zelfs een ramp te worden voor de werkenden binnen deze groep. Niettemin: als we één leeftijdscohort moeten noemen die uitblinkt in rijkdom, status en politieke macht, dan zijn het wel de vijftigplussers. Maar in de wereld van Henk Krol c.s. zijn ‘de’ ouderen onveranderlijk de pineut. En zielig. Héél zielig. Allemaal.

Gemiddeld genomen, zijn ouderen – ruimhartig geholpen door de bepaald niet oneindige aardgasbaten en miljarden aan rechtstreekse overheidssubsidies – gewoon de rijkste groep in Nederland. Als zo’n gemiddelde oudere daadwerkelijk op de eigen-portemonnee-eerstclub van 50Plus stemt, zegt-ie dus tegen de generaties die na hem komen: ‘Fuck you, I got mine.’

En met dat soort types moet de rest van ons blijkbaar solidair zijn…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s