Bijstandsgezin houdt maandelijks vijf euro over voor sport en uitgaan

Aldus het Nibud:

Een bijstandsgezin met twee kinderen houdt maandelijks vijf euro over voor cadeautjes, sport en uitgaan. […] In 2008 hield een gezin met twee kinderen volgens het instituut maandelijks nog 121 euro over om deel te nemen aan sociale activiteiten. Nu dat vijf euro is, betekent dat volgens het Nibud dat kinderen niet naar verjaardagen van vriendjes kunnen, geen geld hebben om te sporten en geen bijdragen voor schooluitstapjes kunnen betalen.

Mooie gelegenheid om deze VVD-campagnespot weer eens van stal te halen: ‘Ja, waarom zou je nog werken? Als je niks doet word je in de watten gelegd. En als je keihard werkt dan wordt je gepakt.’

Zeg die baan maar op!

Advertenties

4 Reacties op “Bijstandsgezin houdt maandelijks vijf euro over voor sport en uitgaan

 1. In 2010 heeft Rutte met Verhagen en Wilders een geleidelijke afbraak ingezet van het allerlaatste beetje bestaanszekerheid. Al vóór 2020 kan je van de bijstand, na aftrek van zorgpremie en -kosten, alleen nog een schaverottige min-of-meer kamer huren, voornamelijk aardappelen met kool eten en bij de gemeente smeken om geld voor het vervangen van de wasmachine. Na nog eens 10 jaar (2030) wordt een fatsoenlijk onderdak in vele gemeenten onbetaalbaar. Bittere armoede. Veel meer daklozen.
  Bijna geen haan die er naar kraaide, natuurlijk ook niet de kaalgeplukte van de PvdA. Tekenend voor het bijna totalitaire neoliberalisme in dit land. Alleen de wegens verregaande verrechtsing van bijna iedereen om hem heen ‘oud links’ gevonden Marcel van Dam bracht vorig jaar in zijn Volksrant-column dit achterbakse, slinkse lozen van het absolute minimum aan beschaving nog eens onder de aandacht; De PvdA heeft het bij de formatie van dit kabinet lafhartig zo gelaten en doodgezwegen. Shame on Samsom.
  Vorig jaar december ging Marcel Parcival er nog eens scherp tegenaan. Sindsdien heb ik niets meer van hem vernomen. Ik hoop dat ik e.e.a. over het hoofd heb gezien en dat er geen droevige oorzaak is. Zijn intelligente tegengeluid wordt node gemist.

  • Dankjewel voor de context. De formatie van 2010 is – wegens verblijf in het buitenland – voor een groot deel langs me heen gegaan.

   Het erge is dat uit dit soort armoede op een gegeven moment bijna niet meer valt te ontsnappen. Bijvoorbeeld: hoe moet een mens in godsnaam fatsoenlijk solliciteren zonder eigen computer of geld voor vervoer?

   Wellicht nog belangrijker: het is cognitief uitputtend, zo niet ronduit slopend om arm te zijn. En de hoeveelheid mentale energie waarover ook intelligente en gemotiveerde mensen kunnen beschikken is natuurlijk eindig.

   Met andere woorden: op deze manier zijn we flink op weg een een permanente onderklasse te creëren. Maar goed, dat levert natuurlijk wél goedkope arbeid op.

 2. Interessante links. ‘Cognitieve uitputting’ is een belangrijke aanvulling op de bekende regel van Bertold Brecht: ‘Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral’ uit de Dreigroschenoper. Nou bedoelde Brecht dat misschien al te Marxistisch – zo van: onderbouw: levensomstandigheden; bovenbouw; moraal – en dan bijt het zich paradoxaal genoeg in de staart (immers, hoe kan je van het proletariaat dat in opstand komt dan iets goeds verwachten). Tjemig, een pittige hersenkronkel, daar kom ik niet snel uit, misschien moet ik even snacken :-)
  Maar serieus, zonder te zinspelen op een geheim complot: de gedachte dat er een internationaal o.s.m.-circuit welbewust bezig is om aan de eerste levensbehoeften (met name wonen, gezondheidszorg, water) een dusdanig groot deel van het besteedbare inkomen te laten opgaan, dat er ook in het Westen een klasse van working poor ontstaat die geen energie en tijd meer heeft om kritisch te denken en actie te voeren – die gedachte is inderdaad volstrekt niet vergezocht. Het tragische is, vrees ik tenminste, dat een belangrijke inspiratiebron ter zake in Amerika, Ayn Rand, ook hoog staat aangeschreven bij diezelfde working poor. Alleen missen deze mensen de cognitieve stamina om werkelijk tot zich te laten doordringen dat ze in haar ogen letterlijk ‘modder om te vertrappen, brandstof om te verstoken’ zijn.
  Mogelijk leidt deze afbraak van de middenklasse binnen een paar decennia tot een ultieme systeemcrash, omdat tegenover de output van de steeds efficiëntere industriële productie straks te weinig koopkracht staat. Dat betoogt althans deze publicist. Zelf ben ik niet economisch onderlegd, deze tak van ‘wetenschap’ is m.i. een soort wiskundig gemaskeerde ingewanden-uitlegkunde.

 3. Als je me bij hoge uitzondering twee reacties achter elkaar toestaat:

  It’s Almost Like the Tea Party Won
  Door Steve Kornacki, Salon, 6 maart 2013

  The election may have been a rebuke to austerity, but the sequester has handed the hard right a victory. The Obama administration is doing its best to make Americans aware of – and enraged by – the impact of the sequester, hoping to pressure Republicans into a deal that will undo the cuts and replace them with the “balanced” deficit reduction framework that the president has been seeking for two years now. But several days into the sequester, it’s starting to feel like the critical mass of outrage that the White House is hoping for may not be reached.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s