Een kleine stad bij Auschwitz

Vandaag verscheen bij De Bezige Bij de Nederlandse vertaling van Een kleine stad bij Auschwitz. Gewone nazi’s en de Holocaust. In dit boek beschrijft Mary Fulbrook, hoogleraar Duitse geschiedenis aan University College London, de gebeurtenissen in het Poolse stadje Będzin tussen het begin van de Duitse bezetting en het moment in 1943 dat de stad officieel judenein werd verklaard.

Daarnaast gaat dit boek in op de betrokkenheid, twijfels en individuele schuld van Udo Klausa, de hoogste Duitse civiele bestuurder in Będzin en omstreken – inclusief diens pogingen iedere substantiële verantwoordelijkheid achteraf te ontkennen.

Voor Sargasso schreef ik een bespreking van Een kleine stad bij Auschwitz. Een voorproefje:

Indien Klausa’s gedrag typisch menselijk is (en veel, zo niet alles wijst daarop), kunnen we concluderen dat – net als de voortdurend rationeel calculerende burger, de ‘homo economicus’ – ook de ‘homo moralicus’ een mythe is. Bij het gros van de mensheid is simpelweg geen sprake van constante morele afwegingen, geen voortdurende pogingen om het goede te zoeken en het kwade te vermijden. In plaats daarvan is er – zolang het eigenbelang niet wordt geraakt – enkel het volgen van de weg van de minste weerstand.

Lees de hele bespreking hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s