Vaderlandse geschiedenis

Ooit geweten dat een latere Minister van Staat, die nog altijd wordt geëerd met een standbeeld in het gebouw van de Tweede Kamer, serieus heeft overwogen een staatsgreep te plegen (inclusief moordaanslag op toenmalig PvdA-voorzitter Koos Vorrink)?

De persoon in kwestie was de ARP’er Pieter Gerbrandy (1885-1961), minister-president van de Londense oorlogskabinetten. Loe de Jong wijdde verschillende pagina’s aan deze episode in zijn standaardwerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog (deel 12, band 2, p. 810 e.v.; hier gratis te downloaden). De reden? Gerbrandy kon het in de jaren 1947-48 niet verkroppen dat Indonesië wel eens onafhankelijk zou kunnen worden:

Wanneer, zo meende vooral Gerbrandy, de regering het koninkrijk verkwanselde, zulks met medewerking van een parlement dat, zo zag hij het, goeddeels uit personen bestond die eenvoudig niet beseften wat op het spel stond, dan was het zowel de plicht als het recht van een vastberaden minderheid om die regering ten val te brengen en het roer te wenden. […]

Gerbrandy zocht Kruls [chef van de generale staf] op om, aldus deze in zijn in ’75 verschenen memoires, ‘de mogelijkheid van een machtsovername met behulp van de strijdkrachten’ te bespreken. (De Jong, 12-2, pp. 811-13)

Overigens is het opvallend dat een uiterst positieve bespreking van Gerbrandy in het tijdschrift Elsevier (‘onverzettelijke Fries’, ‘een van de meest gewaardeerde minister-presidenten van Nederland’) met geen woord rept over diens coup- en moordplannen. En dat terwijl in december 1979 nog kamervragen over deze kwestie werden gesteld.

Maar misschien (zo gaat een mens bijna denken) valt zoiets ook wel te verwachten van een blad dat een rabiate reactionair als Bart Jan Spruyt als columnist in dienst heeft. Want democratie, en met name democratie in de verkeerde handen (bijvoorbeeld in die van een linksig kabinet als het toenmalige Beel-I), hoeft natuurlijk niet gerespecteerd te worden.

(via)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s