Poppenkast, chantage en cartooneske kwaadaardigheid in het Amerikaanse Congres

Republikeinen in het Amerikaanse Congres dreigen niet alleen met weer een ‘government shutdown’, maar ook met een nieuwe ineenstorting van de wereldeconomie.

De afgelopen week was weer het nodige te doen in Washington DC. Maandag, op 30 september, loopt immers het jaarlijkse door het Congres gealloceerde budget van de federale overheid af. De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is weliswaar bereid een nieuw budget goed te keuren, maar dan mag er geen cent naar het vermaledijde ‘Obamacare’ gaan. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat het klootjesvolk toegang krijgt tot betaalbare ziektekostenverzekeringen.

Het Huis van Afgevaardigden stuurde vorige week dan ook een budgetvoorstel naar de Senaat waaruit de financiering van de Affordable Care Act was weggesneden. En om te voorkomen dat de door de Democraten gedomineerde Senaat deze financiering door middel van een eenvoudig amendement zou herstellen, begon Republikeins senator en Tea Party-lieveling Ted Cruz een soort van kansloze nep-filibuster tegen het budgetvoorstel dat nota bene door zijn Republikeinse collega’s in het Huis van Afgevaardigden was ingediend. Dit is dan ook de reden dat Cruz’ Republikeinse collega’s in de Senaat er bijzonder weinig trek in hadden met hem mee te doen.

Bovendien beseffen de Republikeinse leiders heel goed dat een ‘government shutdown’ als gevolg van hun pogingen om Obamacare via budgettaire methoden alsnog de nek om te draaien de populariteit van hun partij geen goed zal doen. Maar daar staat tegenover dat ze een groot deel van hun met de Tea Party sympathiserende congresleden simpelweg niet langer in de hand hebben. Zodoende hebben de Republikeinse leiders het onzalige plan opgevat hun verzet tegen de financiering van de Affordable Care Act op te geven en in plaats daarvan – om de rebellerende Tea Partiers tevreden te houden – nog extremere eisen op tafel te leggen met betrekking tot de binnenkort noodzakelijke verhoging van de zogenaamde debt ceiling.

Hoewel een ‘government shutdown’ – zeker voor Amerikanen – geen pretje zal zijn, zullen de gevolgen daarvan volstrekt in het niet vallen bij de effecten van een Amerikaanse overheid die niet langer aan haar (internationale) betalingsverplichtingen kan voldoen. Gezien het bedrag aan uitstaande Amerikaanse staatsobligaties zal een nieuwe wereldwijde financiële ineenstorting onvermijdelijk zijn. Maar dat is voor veel Republikeinen in het Congres een minder afschrikwekkend vooruitzicht dan de tirannie van betaalbare ziektekostenverzekeringen.

En alsof dit nog niet genoeg is, hebben de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden afgelopen week besloten dat landbouwsubsidies, die overwegend naar rijke boeren (waaronder Republikeinse congresleden) gaan, best omhoog kunnen, maar dat de uitgaven aan food stamps, die eveneens uit het landbouwbudget worden bekostigd, tegelijkertijd fors omlaag moeten. Ter rechtvaardiging van deze welhaast cartooneske kwaadaardigheid wordt vervolgens verwezen naar het volstrekt uit de context gerukte bijbelcitaat ‘wie niet wil werken, zal ook niet eten.’ Dat de meeste ontvangers van food stamps bestaat uit ouderen, gehandicapten of kinderen doet verder niet ter zake. En over het ongemakkelijke gegeven dat zelfs werkende Amerikanen (pdf) veelal zijn aangewezen op food stamps, wordt natuurlijk helemaal gezwegen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s