Tea Party gijzelt wereldeconomie

Door het politiek theater van de Republikeinen in het Amerikaanse Congres, komt een nieuwe wereldwijde financiële crisis wel akelig dichtbij.

Na bijna twee weken van government shutdown, zijn er naar schatting nog ongeveer drie dagen over voordat de VS het zogenaamde debt ceiling zullen doorbreken. Dit betekent dat de Amerikaanse regering van de Republikeinen in het Congres niet genoeg geld mag lenen om aan alle financiële verplichtingen te voldoen die eerder door ditzelfde Congres aan de regering zijn opgelegd.

Dit betekent onder meer dat de Amerikaanse regering niet in staat zal zijn al haar schulden aan (internationale) beleggers te betalen. Gezien het bedrag aan uitstaande Amerikaanse staatsobligaties zal een nieuwe wereldwijde financiële ineenstorting onvermijdelijk zijn.

Maar ook de binnenlandse gevolgen zullen groot zijn, zoals blijkt uit deze opsomming: pensioenuitkeringen en medische zorg voor bejaarden en armen komen op de tocht te staan, federale werknemers en militairen zullen het nog een tijdje langer zonder inkomen moeten stellen en nieuwe leningen voor zowel particulieren als lokale overheden worden vrijwel onbetaalbaar.

Voor de federale overheid zal de rekening van een default eveneens niet mals zijn. In 1979 slaagde de US Treasury er door een samenloop van omstandigheden niet in om op tijd aan een minuscuul deel van haar verplichtingen te voldoen. Het resultaat? Miljarden dollars aan extra rentekosten. Omdat een nieuwe default een veel groter deel van de Amerikaanse overheidsschulden zal raken (en bovendien allesbehalve een ‘ongelukje’ zal zijn), zullen de gevolgen navenant groter zijn. Daarnaast zullen deze gevolgen naar verwachting decennialang doorwerken:

[A]n increase in rates will affect the budget for decades to come. “The impact is smaller at first because only new debt is affected,” Zivney and Marcus said. “But over time, as the older debt matures and becomes refinanced at higher rates, the entire cost of the default is realized.”

Ondertussen lijkt Big Business, dat bijzonder afkerig is van de gevolgen van een eventuele default, voor een belangrijk deel zijn greep te hebben verloren op de Republikeinse Partij, zo bericht de New York Times:

As the government shutdown grinds toward a potential debt default, some of the country’s most influential business executives have come to a conclusion all but unthinkable a few years ago: Their voices are carrying little weight with the House majority that their millions of dollars in campaign contributions helped build and sustain.

De ironie van deze situatie is dat bedrijven en andere grote geldschieters mede verantwoordelijk zijn voor het gebrek aan invloed dat ze op dit moment hebben op de Republikeinse caucus in het Huis van Afgevaardigden. Dankzij hun – ruimhartig gefinancierde – verkiezingsoverwinningen in 2010 hebben de Republikeinen de kiesdistricten voor het Huis van Afgevaardigden namelijk zo weten in te delen dat de Democraten bij de volgende verkiezingen maar liefst zeven procent méér stemmen zullen moeten scoren om evenveel zetels in het Huis van Afgevaardigden te halen.

Een gevolg hiervan is dat Afgevaardigden uit zogenaamde ‘betrouwbaar Republikeinse districten’ veel kwetsbaarder zijn voor extreme uitdagers dan voor politiek meer gematigde. Zodoende hebben zij er weinig belang bij zich aan de door Big Business gewenste ‘redelijke middenpositie’ te conformeren.

Toch wijst niet alles op een aanstaande default. De meest extremistische Republikeinen pleiten er namelijk juist voor om de shutdown en niet de debt ceiling in te zetten om concessies van Obama los te krijgen. De gedachte hierachter is dat meer gematigde Republikeinen waarschijnlijk toch niet bereid zullen blijken een default te riskeren, maar wel kunnen worden gedwongen mee te blijven werken met een government shutdown. Indien deze inschatting juist is, zal ergens de komende dagen alsnog het schuldenplafond worden verhoogd.

O ja, laten we niet vergeten: dit alles is om te voorkomen dat meer Amerikanen toegang krijgen tot een betaalbare ziektekostenverzekering.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s