Fuck Zwarte Piet

Tot nu toe had ik weinig zin om de zoveelste te zijn die het zo nodig over Zwarte Piet moest hebben. Maar na het lezen van dit bericht, wil ik er toch wel iets over zeggen:

Daar staat ze dan. Een kleine zwarte vrouw in een grote witte sweater. Alleen op een rustig stukje Malieveld. Trots steekt ze een vlag in de lucht, de vlag van West-Papoea waar haar roots liggen, de vlag die verboden is in Indonesië.

Ze demonstreert tegen Indonesië dat West-Papoea annexeerde. “Sinds dat conflict zijn er 400.000 Papoea’s vermoord.” En ze demonstreert tegen de Verenigde Naties, de organisatie die er niets tegen doet. […]

Als een klein groepje Zwarte Piet-sympathisanten de vrouw met de vlag zien, slaat de stemming om. De groep loopt dreigend op haar af en sluit haar in. Een blonde vrouw met zwart geschminkt gezicht begint meteen te schreeuwen: “Dus jij bent tegen Zwarte Piet? Rot dan lekker op naar je eigen land!” […]

Steeds meer omstanders bemoeien zich ermee. Ze schreeuwen naar haar en als zij wat wil zeggen, zingen ze Sinterklaasliedjes. […]

De vrouw probeert de meute te ontvluchten, maar een oudere man komt achter haar aan alsof hij de grootst mogelijke crimineel op de hielen zit. Hij pakt haar vast en het lijkt of hij wil slaan. Op dat moment pakt iemand uit de menigte zijn arm en trekt hem bij de vrouw vandaan die inmiddels in paniek is geraakt.

Bij het hierboven gelinkte bericht zit trouwens een foto en in dit nieuwsitem wordt de dame in kwestie ook nog genoemd. Geen broodje aap-verhaal dus.

En alsof dat nog niet genoeg is, zijn de likes van de Pietitie aangeboden aan de PVV – overigens zonder dat de initiatiefnemers daarvan op de hoogte waren.

De PVV is natuurlijk die fijne partij die rechts-extremisten en neo-nazi’s tot haar aanhangers mag rekenen en waarvan enkele Tweede Kamerleden maar wat graag met NSB-symbolen rondlopen.

Mijn uitgangspunt bij de hele Zwarte Piet-discussie was dat het een leuke traditie was met een paar bijkomstige mild-racistische elementen, gewoon omdat deze uit een andere, minder verlichte tijd stammen.

Daarnaast ben ik geen voorstander van het witwassen van tradities. Het verleden is nu eenmaal wat het is en daar moet je niet je ogen voor willen sluiten. Dus Zwarte Piet van politiek correcte regenboogkleuren voorzien, hoefde van mij niet zo.

Maar inmiddels ben ik om.

Niet omdat de tegenstanders van Zwarte Piet zo’n geweldig punt hebben, maar omdat een flink aantal voorstanders een kinderfeest wenst te misbruiken om hun xenofobische en racistische opvattingen te legitimeren.

En vooral, vooral omdat Zwarte Piet sinds gisteren niet langer vaag potentieel maar – dankzij de acties van zijn ‘voorstanders’ – daadwerkelijk een symbool is geworden van haat, uitsluiting en intimidatie.

Kom maar op met die regenboogpieten. Het is tijd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s