Muzikale vrijdag: Big Trouble Across 110th Street

Vandaag twee nummers die gaan over het harde leven in de zwarte wijk Harlem in New York City gedurende de jaren zeventig. Het eerste nummer, Living for the City van Stevie Wonder, was een hit in 1973. Het nummer gaat over een jongen, geboren in ‘hard time Mississippi’, die naar NYC vertrekt, alwaar hij onbedoeld verzeild raakt in de drugscriminaliteit. Al met al geen vrolijk deuntje, maar wel goed. Let overigens op de prominent aanwezige synthesizer:

Het tweede nummer is (denk ik) een stuk bekender: Bobby Womacks Across 110th Street, onderdeel van de soundtrack van de gelijknamige film uit 1972 (een aardig voorbeeld van het zogenaamde blaxploitationgenre).

De titel van Across 110th Street verwijst naar Harlems zuidelijke grens. Ten noorden van 110th Street, zo is de implicatie, beginnen de armoede, ellende en misdaad pas écht. In de jaren zeventig was dit zeker het geval. Tegenwoordig is Harlem aardig opgeknapt, maar veel blanken zie je er nog steeds niet rondlopen op straat (kan ik uit eigen ervaring vertellen).

Eind jaren negentig werd het nummer Across 110th Street opnieuw populair dankzij Quentin Tarantino’s film Jackie Brown. Onderstaande video bevat dan ook de opening credits van deze film:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s