Verkiezingen VS: de onderbuik regeert

In tijden van oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer, zo luidt het cliché. Dat geldt zeker voor de verkiezingsstrijd in de VS.

Amerikaanse politiek is een zaak van de onderbuik. En hoewel de Democraten heus niet vies zijn van het bedrijven van demagogie, tonen vooral de Republikeinen en hun aanhangers zich toortsdragers van de fact free politics. Een berucht voorbeeld is de zogenaamde birther controversy. Ondanks alle bewijzen van het tegendeel, weigert een aanzienlijk deel van de Republikeinen (op sommige momenten was het zelfs een ruime meerderheid) te geloven dat president Obama daadwerkelijk in de VS is geboren. Voormalig Republikeins senator en presidentskandidaat Rick Santorum beweerde in februari 2012 nog glashard dat grote aantallen Nederlandse bejaarden onvrijwillig worden geëuthanaseerd als bezuinigingsmaatregel in de zorg.

Obama begaat blunder …of toch niet?
Goede Republikeinen weten in hun hart dat Obama een socialist is met een grote hekel aan kapitalisme en echte Amerikaanse ondernemingszin. Dus toen Obama in een toespraak de zinnen uitsprak ‘If you’ve got a business, you didn’t build that. Somebody else made that happen,’ was het direct prijsschieten. Een blogger van de conservatieve Heritage Foundation noemde deze uitspraak ‘een klap in het gezicht van hardwerkende Amerikanen’. Obama’s directe tegenstander Mitt Romney stond vanzelfsprekend direct klaar met een harde veroordeling van deze aanval op ondernemingszin en eigen initiatief:

I just want to say it exactly as [Obama] said it. Speaking about small business and businesses of all kind, he said this: ‘If you’ve got a business, you didn’t build that. Somebody else made that happen.’

Beging Obama inderdaad een grote blunder door het harde werk van Amerikaanse ondernemers te kleineren en te ontkennen? Oordeel zelf aan de hand van een iets vollediger citaat uit Obama’s toespraak:

If you were successful, somebody along the line gave you some help. There was a great teacher somewhere in your life. Somebody helped to create this unbelievable American system that we have that allowed you to thrive. Somebody invested in roads and bridges. If you’ve got a business, you didn’t build that. Somebody else made that happen. The Internet didn’t get invented on its own. Government research created the Internet so that all the companies could make money off the Internet.

Flashback naar eindexamen Engels: Wat creëerde de ondernemer niet zelf? (Hint: het goede antwoord is niet: ‘de onderneming’.)

Leugens zijn de norm
Het gaat natuurlijk niet vanzelf om kiezers dit soort doorzichtige verdraaiingen kritiekloos te laten accepteren. Daar is conditionering voor nodig. Met andere woorden: kiezers moeten in een zodanige mentale staat worden gebracht dat negatieve opmerkingen over ‘de ander’ direct worden geloofd. Dit vereist een patroon van leugens en om deze leugens effectief te verspreiden heeft conservatief Amerika een complete infrastructuur gebouwd. De top van dit stelsel wordt gevormd door ‘respectabele’ denktanks, zoals de eerdergenoemde Heritage Foundation, en de opiniepagina’s van de Wall Street Journal en de Washington Post. De televisiezender Fox News is bedoeld voor een breder, minder highbrow publiek. De toon van deze zender begint dan ook al aardig hysterisch te worden. Helemaal onderaan staan de verspreiders van rechtse kettingmails. En dat is waar de rioollucht echt lekker begint te walmen.

Waarschijnlijk is het fenomeen van de kettingmail bekend. Iedereen heeft wel een oom, buurman of oud-collega die voortdurend e-mailtjes rondstuurt met ‘grappige’ filmpjes, belegen moppen en zogenaamd hilarische cartoons. In de Verenigde Staten bestaat dit fenomeen vanzelfsprekend ook. Vaak hebben de kettingmails aldaar een politieke boodschap die erop is gericht een aanzienlijk deel van de bevolking in een staat van permanente verontwaardiging te houden.

Een groot aantal van dergelijke kettingmails is verzameld op My Right Wing Dad. Deze website biedt een uitermate interessante inkijk in de belevingswereld van conservatief Amerika. Er zijn voorbeelden te over van xenofobie, racisme (hier en hier) en vuurwapenfetishisme. Niettemin, om de beste indruk te krijgen wat conservatief Amerika zoal bezighoudt, is gewoon bij het begin beginnen het beste.

BONUS: Omdat Wikipedia natuurlijk veel te links is, is de zoon van een berucht Amerikaans conservatief activiste het conservatieve alternatief Conservapedia begonnen. Neem vooral een kijkje bij de artikelen over liberals, de homosexual agenda en overrated sports stars.

X-posted @ Sargasso

Plaats een reactie